Ситуацията с язовирите в страната е под контрол с изключение на община Хайредин, където има проблеми, които са овладени и са под контрол в момента. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на спешно съвещание, свикано по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов.

По доклад на началника на отбраната ген. лейт. Боцев, Министерството на отбраната е подготвено при необходимост с 16 модулни формирования в петте зони, на които е разделена страната, с лодки с извънбордови двигатели, готови са и с хеликоптери, ако се наложи да се провеждат животоспасяващи операции. Това към момента не се налага, допълни Каракачанов.

„Горният язовир „Рогозен 1” с обща вместимост около 2,5 млн. кубически метра вода прелива през преливника. Преливникът е частично повреден и създава реален риск от повреда на цялото съоръжение”, каза главен комисар Николай Николов директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Той допълни, че поради това се е наложило първо да обявят бедствено положение и да въведат плана за действие при извънредни ситуации – наводнения.

„В резултат на което всички сили, с които разполага Областната администрация, Министерството на вътрешните работи, започнаха инженерни работи, за да понижат нивото на реката. Разбирайте мощни помпи и сифонни системи, които доведоха до това, че към момента пряка опасност за населените места Бързина и Ботево няма.

Въпреки това, за да не рискуваме живота на нито един гражданин, изведохме доброволно от 15 къщи 9 жители при роднини".

Нивата на реките в цялата страна са повишени, като най-значително те са повишени в северната част на страната – Огоста, Скът, Янтра, поясни гл. комисар Николов.

Тази нощ се очаква да бъде най-високо нивото на река Янтра, допълни той. По думите му пряка опасност за населените места няма.

Прогнозата за близките дни

От НИМХ уверяват, че в близките дни не се предвиждат опасни метеорологични явления. Не се очаква рязко повишаване на нивата на реките.

"Въпреки това, с наши указания МВР до областните управители и до всички кметове на населени места сме дали допълнителни указания за предприемане на мерки – най-вече наблюдение на критичните участъци и ранно предупреждение на застрашените хора.

Плановете отново са прегледани и там, където можем да мобилизираме допълнителна сила освен тази на МВР и на българската армия е направено. На Хайредин са съсредоточени много частни фирми, които в момента прекарват тежка скална маса с идеята да забавим скоростта на водата и оттук да забавим разрушаването на стената. Не очакваме опасни явления", каза още гл. комисар Николов.