Социалният министър да остане начело на съвета за хората с увреждания. Това ще предложи ГЕРБ между първо и второ четене в законопроекта за хората с увреждания, който днес беше единодушно приет от депутатите.

Предложението идва, след като стана ясно, че според текстове от новия закон се предвижда начело на ведомството да застане вицепремиера Валери Симеонов. Той е в тежък конфликт с протестиращите майки на деца с увреждания, като те искат оставката му заради негови коментари, че недоволството им е политизирано.

„Няма драма, ние сме на първо четене. До влизане в сила на този закона ще го оглавява министърът на труда и социалната политика. От ГЕРБ ще направим предложение социалния министър да продължи на бъде начело на съвета”, заяви Светлана Ангелова от управляващата партия.

Не се мина и без лични нападки по време на дебатите. Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви на социалистите, че „експлоатацията на страданието е наказуема по всички закони”, докато Корнелия Нинова упрекна управляващите, че се опитват да спасят властта.

Дебатът мина пред погледа на протестиращите майки. Те настояват структурата да остане ръководена от вицепремиер, но да не бъде Валери Симеонов. Причината - съветът трябва да координира работата на няколко министерства, което няма как да се направи от редови министър.

Самият Симеонов и днес каза, че няма да подава оставка.

Днес се гледа и Законът за личната помощ, като между двете четения ще се прецизира броят на хората, които ще ползват асистент и часовете, които ще им бъдат отпуснати.