Остър недостиг на легла за пациенти с COVID-19 в Силистра. Заради липсата на места в болницата в двора на лечебното заведение се изгражда ново отделение от контейнери.

Новото COVID отделение се изгражда от общо 24 модула, тип "контейнери". В корпуса ще има всичко необходимо за пациенти с коронавирус – всяка стая ще бъде оборудвана с кислород. Ще има също така приемен кабинет, манипулационни, санитарни възли, рентген.

От няколко дни насам 90-те COVID легла на болницата в Силистра са изцяло запълнени.

Заради изчерпания капацитет, се налага понякога пациенти да чакат часове, докато се освободи място, където да бъдат приети.

"Пациентите прекалено чакат. Чакат да бъдат приети, понякога се налага да чакат и в линейката, понеже няма къде да ги сложат", обясни медицинската сестра Нина Радева.

Като временно решение от болницата поставят няколко контейнера, оборудвани с легла и кислород до Спешното отделение. Предвижда се там пациенти да получат медицинска помощ преди да бъдат настанени в лечебното заведение. 

"Всеки ден идват 30-40 минимум, които са подходящи за болница, а пък се изписват 7-8", заяви д-р Васил Славов, директор на МБАЛ-Силистра.

Затова от болницата вземат решение по модел от китайския град Ухан да изградят COVID отделение от контейнери в двора на лечебното заведение.

"Не искаме да стане така, да има 100 легла, а реално да се лекуват 30 човека и другите да бъдат буквално на отлежаване. Ние гледаме да лекуваме, не да отлежават. Той може да си лежи и вкъщи. Леглото не е за лежане, а за лечение", заяви д-р Васил Славов, директор на МБАЛ–Силистра.

От болницата уверяват, че корпусът с капацитет за 50 души, ще бъде оборудван с всичко необходимо за лечението.

Плановете на ръководството на болницата са новото отделение да започне работа до десетина дни.