Остава в сила обявеното снощи бедствено положение в Смолян заради обилните валежи. В района продължава да вали. Спешно ще се разчистват корита на реки с техника на фирми от Смолян.

Около 21:30 ч. снощи река Черна застрашаване да прелее на няколко точки в града. Проблеми има по пътя за Киселчово.

Зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, който посети района, каза, че няма опасност за евакуация и не трябва да се създава паника. Той изрази надежда, че следобед ще има основания бедственото положение да бъде отменено.

Реките започват да се оттичат, а по думите на областния управител на Смолян язовирите имат достатъчно обем, за да поемат количествата.

Снимка: Ева Тошева

Оказва се, че в община Златоград няма никакви строителни книжа за срутилата се от свлачище хижа в златоградско село Долен, при което загина 62-годишен мъж. Тя е била изградена тази година и се е очаквало да бъде официално открита. Строена е от ловната дружинка.

Снимка: btvnovinite.bg

Калното свлачище се  изсипало върху ловната хижа, в която е имало 8 души. 

Двама души пострадаха и се намират в болницата в Кърджали. Единият е с гипсиран крак и скоро ще бъде изписан. В болницата обаче за по-дълго  остава другият, който също е бил затиснат от калта и е с множество травми.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес ще бъде погребението на загиналия мъж.

Зам.-министър Балабанов определи като нелеп инцидент случилото се в с. Долен и призова ловци и туристи да не излизат днес и да не подбценяват природата, защото ситуацията може да се усложни всеки момент.