Медиците в столичната Спешна помощ посрещнаха с жива верига назначения от здравния министър временен директор. Те не отстъпват от исканията си - по-високи заплати, нормални условия на работа и връщане на поста на отстранения им шеф д-р Георги Гелев.

Днес е първият работен ден на поста на д-р Александър Златанов, а плановете му за разрешаване на проблемите в Спешната помощ вече са в ход. Той започва преговори със Столичната община за създаване на изнесени центрове в кварталите „Младост" и „Люлин".

Главният счетоводител на Центъра за спешна помощ - София-град, Валентина Истаткова, категорично отрече информацията, че там работят „мъртви души". По думите й информацията, изнесена пред медиите от министъра на здравеопазването Таня Андреева, според която по ведомост се водят хора на работа и получават заплати, а реално те не съществуват, не отговаря на истината.

С увеличението на заплатите от началото на годината - с 8,5 на сто, новите лекари започват работа с основно месечно възнаграждение 750 лв., посочи Истаткова. Лекар с две специалности получава около 1000 лева. С допълнителните заплащания работната заплата достига до 1500 лв. бруто. По думите й, основната заплата трябва да е два пъти по-висока.

Лекарите, медицинските сестри и санитарите отново протестират пред Министерството на здравеопазването, тъй като не са доволни от срещата с министър Андреева. „Протестът не е насочен персонално срещу назначения и. д. директор Александър Златанов”, каза д-р Мария Пеева от центъра. Тя допълни, че одитът, който е продължил четири месеца, не е обективен, и не им е била дадена възможност да възразят срещу него.

Междувременно от вчера протестът на лекарите от Спешна помощ в София прераства в национален. В писмо на председателя на Националната асоциация на работещите в спешната помощ до министъра и до медиите се изтъква, че заетите в сектора считат, че проблемите им се решават частично, персонифицират се пропуските и така се избягва системният анализ и окончателното им решаване с конкретни действия и нормативни промени.