Продължава недоволството на служителите на столичния център за Спешна медицинска помощ. По обяд те ще се срещнат със здравния министър д-р Таня Андреева.

Срещата беше предложена от министъра още миналата седмица, след като работещите в бързата помощ излязоха на протестни действия в защита на своя началник д-р Георги Гелев. Недоволните поискаха оставката на Андреева, защото от повереното й ведомство предложиха д-р Гелев за уволнение след поредния случай със закъсняла линейка, при който почина човек.П

Очаква се сега двете страни да потърсят решение на проблемите със Спешната помощ и да постигнат консенсус за бъдещето на д-р Гелев.

Протестните действия бяха подкрепени от Българския лекарски съюз, както и от пациентски организации. „Разбира се, че подкрепяме протеста на колегите, исканията им са абсолютно основателни. Проблемите им трябва да бъдат решени в най-кратки срокове. Чухме обещания от министъра за поетапно повишаване на заплатите в Спешната помощ, като нашето искане е за минимум 1500 лв. заплата за тях”, коментира зам.-председателят на съсловната организация Юлиян Йорданов в предаването „Тази сутрин”.

„Настояваме още в сравнително спешен порядък работна група да даде алгоритмите за работа в Спешна помощ – що е спешност, връщане на телефон 150, специализации за спешните медици”, посочи още той.

Директорите на университетските болници в страната обаче се обявиха срещу исканата оставка на здравния министър, като уточниха, че е недопустимо д-р Таня Андреева да се превръща в заложник на интересите на един лекар.

249 души от системата на Спешната помощ и граждани са се включили в подписката в подкрепа на протеста на спешните медици. „Около 120 са дадените заявления за напускане, броят им продължава да расте”, информира един от лидерите на протеста д-р Ангелов.