Спешната медицинска помощ по въздух още не е започнала да функционира. Това ще се случи до дни, заявиха за bTV от Министерството на здравеопазването.

Операторът, който отговаря за изпълнението на спасителните медицински мисии по въздух, е абсолютно готов, уверява директорът му Димчо Добрев.

„България Хели Мед Сървиз“ е изцяло в готовност за изпълнение на полети за нуждите на Министерството на здравеопазването. Нашата готовност е от утре да почнем полетите“, каза изпълнителният директор на дружеството Димчо Добрев.

Обучените пилоти са петима. Смените им ще бъдат 12-часови. Към момента обаче те ще могат да извършват полети само през деня.

„Чакаме да получим от Министерството на здравеопазването за оторизация на техния състав, който да бъде на борда и да оказва тази спешна помощ“, добави Добрев.

Преди почти две седмици служебният здравен министър д-р Галя Кондева увери, че до края на май, хеликоптерът ще полети по предназначение.

В последния ден на месеца от МЗ посочват, че е нужно още време:

„Предвидени са допълнителни практически тренировъчни полети на медицинските екипи и натрупването на летателни часове, след което може официално да бъде даден старт на изпълнението на въздушни мисии за оказване на спешна медицинска помощ“.

Сертифицираните вертолетни площадки по ХЕМС са три в столицата и по една в Панагюрище, Велико Търново, Варна, както и на новоизградения тунел "Железница". Така 8 площадки в страна са в готовност да посрещнат първия ни медицински хеликоптер.