Първото подставено лице на Цветан Василев при съставянето на кухите фирми, финансирани от КТБ, бях аз. Това заяви в съдебната зала основният свидетел на прокуратурата по делото за фалита на Корпоративна търговска банка Бисер Лазов.

По време на заседанието на Специализирания съд не стана ясно дали дружествата са връщали кредитите, или не.

Снимка: Ладислав Цветков

За първи път от началото на процеса свидетелят на държавното обвинение дава публични обяснения пред четирима прокурори, 18 адвокати и подсъдимите, част от които са му бивши колеги.

Снимка: Ладислав Цветков

Досега Бисер Лазов е разпитван от следствието 40 пъти.

На влизане в съдебната зала обясни, че идва да каже истината за фалита на банката.

Снимка: Ладислав Цветков

Не отговори обаче на въпроса защо са се разделили с Цветан Василев, след като дълго време се е грижил за фирмата на банкера.

„Всеки е нужно да си извърви пътя. Очевидно това ни завеща нашият началник, който абдикира, така че аз ще си го извървя”, каза Бисер Лазов.

Снимка: Ладислав Цветков

Той и Цветан Василев се познават от 1994 г., а Лазов е следвал бизнес философията на Василев и мечтаел да върви по неговия път, стана ясно в залата днес.

Според Лазов банката е била свързана с политици. Иван Костов беше първият, който той посочи. Обвинението допълни, че Костов не е единствен.

Костов и КТБ

В залата Лазов заяви, че всеки месец пращал сума на Костов по заповед на Василев. На въпроса кои политици са взимали пари от КТБ, Лазов не отговори с обяснението, че закъснява и трябва да влезе на заседанието.

„Предстоят много интересни неща. Много интересни неща за българската действителност, много интересни неща за българската политика. Между другото, мисля, че чухте за първите политически трепети на подсъдимия Василев с един бивш министър-председател Иван Костов и семейството му, и нека всеки български гражданин си прави изводите защо се случи този фалит”, коментира пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Според прокуратурата Лазов не може да бъде обвинен, въпреки че е изпълнявал поръчките на Цветан Василев, защото никога не е бил служител на банката. Целият разпит на Бисер Лазов ще продължи няколко дни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!