Специализираният съд не даде ход на делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Основната причина е нередовното призоваване на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев и отсъствието му от залата. Освен това се оказа, че не всички 18 подсъдими са получили материалите по делото.

В залата днес се събраха над 100 души, за да чуят исканията на страните в разпоредителното заседание.

Снимка: Ладислав Цветков

След измененията в законодателството ни на това заседание съдът изслушва всички и взема решение дали да даде ход на делото, което трябва да започне с изчитане на обвинителния акт дума по дума. В случая той е 5000 страници.

Снимка: Ладислав Цветков

Синдиците на банката влязоха в залата с граждански иск за 4,5 млрд. лева.

Най-често задаваният въпрос на обвинението беше: „Къде е Цветан Василев?“. Според справките, той не е в нито един затвор или арест в страната, а полицията още го издирва. Отговор на искането до Сърбия за правна помощ няма, но обвинението настоява обвиненият в длъжностни престъпления Василев да се яви в залата.

„Вариантите са предприети от съда – той изготвя молба за правна помощ чрез сръбските власти, които да му връчат нужните книжа (на Василев, бел. ред.) и да ни върнат информация, че той ги е получил. Това е достатъчно, за да може да се даде ход в негово отсъствие“, обясни прокурорът по делото Даниела Начева.

Снимка: Ладислав Цветков

Вторият задаван въпрос беше: „Къде е Делян Пеевски“?

„Не съм компетентен да отговоря на този въпрос. Не го познавам“, заяви бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев.

„Тук съм, защото това е сценарият, затова – каза той пред bTV. – Сценарият на когото го е съчинил. Много хора могат да ви отговорят на този въпрос, само вижте тези, които в последните три години коментират непрекъснато по темата (...) Разликата между този фалит и старите фалити е, че старите фалити станаха по съвсем логични икономически и финансови причини, а този стана по... атака. В процеса ще се разбере от кого“.

Константин Симеонов, адвокатът на Василев, посочи, „инициаторът на този процес не е разпитан“. „Има едно лице с три имена и адрес, което е пуснало сигнал на 27 март 2014 г. и същия ден е образувано досъдебното производство (...) Този човек нито е потърсен, нито е разпитан“.

В последното си интервю за bTV от Белград Василев определи делото като политическо.

Има още един въпрос, най-често задаван от хората: „Къде са онези 2,5 млрд. лева от банката?“. Отговор няма да има поне до януари, за когато беше отложено делото. 

Обемът на събрания доказателствен материал по делото, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома. Цветан Василев е обвинен за 76 деяния, като освен за организирана престъпна група, той отива на съд и за длъжностно присвояване в особено големи размери. Сред обвинените е и бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев. Той отива на съд за длъжностно престъпление.

Какво се случи?

Преди повече от 3 години, през септември 2014 г., прокуратурата повдигна обвинение на Цветан Василев и го обяви за издирване от чрез Интерпол.

Банкерът се оказа в Белград, от където заяви, че няма да се върне доброволно в България. 

Прокуратурата поиска екстрадицията му. Процедурата още се точи.

А междувременно изминаха 2 години и през юни 2016 г. в България делото беше прехвърлено в Спецсъда заради новите обвинения срещу Василев - за организирана престъпна група.

През лятото на тази година, на 20 юли, обвинителният акт влезе в съда. Той е от над 5000 страници, а обвиняемите - 18.