Специализираният наказателен съд назначи комплексна медицинска експертиза за актуалното здравословно състояние на отстранения кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева.Тя за пореден път поиска  по-лека мярка за неотклонение, но съдът отложи заседанието си.

До седмица експертизата трябва да установи дали Иванчева има хронични заболявания и как се отразява изолацията в затвора на психичното ѝ състояние.

От седмица Иванчева вече е подсъдима и е в килията си в Сливенския затвор. Тя и заместничката ѝ Биляна Петрова са обвиняеми заедно с бившия кмет на квартала от ГЕРБ Петко Дюлгеров за подкуп в особено големи размери, поискан от строителния предприемач Александър Ваклин. Днес Иванчева каза, че се надява на справедлив процес.

Снимка: Ладислав Цветков

„Г-н Ваклин и г-н Дюлгеров сами са си договаряли процентите, в самите си срещи сами са си говорили за вноските, сами са си определяли сумите и никъде няма да съм искала, поискала и получила дар, както го водят”, подчерта тя.

Междувременно Aдминистративният съд излезе с решение, че старото ръководство на общината е издало правилно разрешение за строеж в „Младост” на място, което случайно   предизвика граждански протести и доведе до предсрочни избори, спечелени от Иванчева. То няма да бъде застроявано преди ДНСК да се произнесе по случая.


Според Топлофикация, семейството-собственик на този терен не може да възлага правото на строеж на никой заради тръбите за парно, които минават отдолу.

„Съдът коментира и решава, че отмяната на разрешението за строеж не е правомерно направено, а не дали сама виза е издадена регламентирано”, каза арх. Румен Русев, и.д. кмет на район "Младост".

Строителният надзор все още мълчи по случая.