Разследваният бизнесмен Васил Божков е организирал група за „извършване на подривни действия там, където се извършваха мирни стачни действия“ лятото на миналата година, съобщи на брифинг шефът на специализираната прокуратура Валентина Маджарова. За това деяние му е повдигнато ново обвинение.

"Събраните доказателства към момента сочат, че ръководителят на групата – В. Б., е осигурявал и финансирането на престъпното деяние. Към наказателна отговорност е подведен укриващият се в Дубай, ОАЕ, български бизнесмен, на когото са повдигнати и 18 други обвинения, за ръководител и организатор на организирана престъпна група с участието на лица – български граждани", се казва в съобщение на държавното обвинение.

"За реализиране на престъпния си план, под ръководството на В. Б., участниците в групата са имали за задача чрез хулигански действия и създаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на мирно протичащите граждански протести на територията на площад „Атанас Буров“, гр. София,  да създадат потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите", съобщават от прокуратурата. 

"В хода на воденото разследване, са приложени множество способи", включително "прилагане на множество специални разузнавателни средства".

"Специалните разузнавателни средства са прилагани спрямо лица, за които са били налице данни за обвързаност с извършващото се престъпното деяние. Част от действията по разследването са допринесли и за предотвратяването на прекомерна ескалация на напрежение, нанасянето на значително по-сериозни вреди за гражданите и опазване устоите на държавността", се казва в съобщението на прокуратурата. 

"На основание установеното до момента, в качеството на обвиняеми са привлечени няколко лица, включително и В. Б. като ръководител и организатор на група с горепосочената цел". Във връзка с новото обвинение от прокуратурата "чрез Министерство на правосъдието до компетентните органи на ОАЕ е изпратена молба за екстрадиция". 

Васил Божков коментира новите обвинения срещу него в профила си във "Фейсбук":

Според него прокуратурата се занимава с "измислени обвинения", за да оправдае подслушването на протестиращите от миналото лято.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!