Специализираната прокуратура претърсва фирмени офиси в София по разследване на организирана престъпна група за производство на цигари и пране на пари.

Става дума за дружествата, стопанисващи заведенията „Везувий“ и „Сръбски ресторант Бест“, съобщиха от спецпрокуратурата. Извършват се също обиски на лица и разпити на свидетели.  

Снимка: БГНЕС

Неофициално собственик на сръбския ресторант „Бест”, бивш „Кошарите”, е Евлоги Станоев – Бирмата.

Снимка: Виктория Готева

Всички входове на ресторанта бяха блокирани от жандармерия.

Снимка: Виктория Готева

Акцията е продължение на операцията на пловдивската полиция в края на август, при която бяха разкрити 4 фабрики за производство за нелегални цигари в страната - в Тутракан, Горна Оряховица и две в Дупница.  

Тогава бяха установени и иззети 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки на стойност 1,5 млн. лева.

Засега от спецпрокуратурата отричат днешната акция да има нещо общо с предходните мащабни операции и задържането на бизнесмени, отново за производството на цигари без бандерол.

Снимка: Мариета Николаева

В края на август прокуратурата привлече като обвиняеми 23-ма души. В момента двама от задържаните са с мярка за неотклонение „задържане под стража“, а четирима са под „домашен арест“.

В хода на разследването са събрани доказателства за това, че откритите 4 фабрики се ръководят от лица, които не са били сред задържаните първоначално от прокуратурата в Пловдив и че производството на цигари без бандерол се осъществява от организирана престъпна група.

Всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден.

Иззети бяха всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. Иззети бяха още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол и други веществени доказателства.