Специализираната прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд искания за отстраняване от длъжност на кмета на община Годеч Радослав Асенов и на зам.-кмета Надя Сотирова, съобщиха от обвинението.

Двамата са привлечени като обвиняеми за това, че Асенов е ръководил, а неговият заместник Сотирова е участвала в организирана престъпна група, създадена с користна цел. А именно – да върши съгласувано в страната длъжностни и документни престъпления, незаконно придобиване на парични средства от европейски фондове, както и на средства, принадлежащи на българската държава или предоставени от ЕС за съфинансиране на проекти, администрирани от Държавен фонд „Земеделие",  обясняват от Спецпрокулатурата.

Организираната престъпна група е действала на територията на Софийска област и София-град. За участие в нея са привлечени в качеството на обвиняеми още две лица, уточняват от обвинението.

Кметът и зам.-кметът на Годеч са с мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 90 000 лв. Двамата нямат право да напускат страната.

„Прокуратурата иска отстраняване от длъжност на Р.А. и Н.С., тъй като престъпленията, за които са обвинени, са извършени във връзка с работата им. Налице са доказателства, че ако продължат да заемат длъжностите си в администрацията на община Годеч, това би попречило на обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото“, пише още в съобщението от прокуратурата.