Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима души по досъдебно производство за участие в организирана престъпна група за противозаконно отнемане на автомобили и вещно укривателство.

Двама от обвиняемите - мъже на 34 г. и на 46 г., са били задържани за срок до 72 часа, а в късния следобед на 19 ноември Специализираният наказателен съд им е определил постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Другите двама разследвани са обявени за общодържавно издирване и принудително довеждане.

Според събраните до момента доказателства групата е създадена с користна цел - получаване на доходи от престъпна дейност, и е действала от началото на 2015 г. до 10 ноември тази година в София.

На 9 юни 2018 г. в столицата нейни членове са участвали в противозаконно отнемане на автомобил на стойност 101 070 лева.

Разследва се и противозаконно отнемане на още два автомобила, палеж на друг, както и опит за палеж на вратата на жилище, извършени по различно време в София.

Един от мотивите на съда двамата обвиняеми да останат в ареста е, че има опасност те да извършат нови престъпления, ако им бъде определена по-лека мярка за неотклонение. 

Задържаните са осъждани. Единият вече е изтърпявал ефективно наказание "лишаване от свобода" за противозаконно отнемане на кола.

Постоянната им мярка "задържане под стража" може да бъде обжалвана. След като и обявените за издирване участници в групата бъдат задържани, прокуратурата ще им предяви обвинения.