Четирима са обвиняеми за участие в ОПГ за каналджийство на мигранти у нас. Двама са българи и двама афганистаци. Това обяви прокурор Теодора Йонова от спецпрокуратурата.

По-рано бе обявено, че 7 бяха задържаните за трафик на бежанци към Западна Европа. Групата е следена близо една година. Операцията е на територията на София, Хасково и Русе.

Йонова уточни, че дин от лидерите на групата е млада българка. Намерена е и голяма сума от 40 000 евро при претърсвания на адреси.

"Средно сумата от Афганистан до Германия варира в порядъка между 8 и 10 хиляди евро. За превеждането на мигранти от територията на Турция до Сърбия цената е 2 800 евро", обясни Цветан Цветанов, ДАНС

Трафикът на мигрантите е ставал на два етапа: първо през границите ни с Турция или Гърция, престой в София и оттам до Сърбия.  Посоката на бежанците е Западна Европа.

"В София те са настанявани в предварително осигурени от лидерите на групата квартири. За всяко едно лица групата е печелила по 1000 евро на човек", заяви Теодора Йонова, наблюдаващ прокурор.

"Продължаваме да твърдим, че няма никакви доказателства спрямо моя подзащитен", каза Мариан Борисов, адвокат на един от обвиняемите.

По информация на bTV едно от местата, където са спирали мигрантите си по пътя си е хотел в района на Централна гара.

Разследват се и други съпричастни към дейността на организираната престъпна група.