Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Н. М. – лидер на политическа партия. По информация на bTV става въпрос за Николай Малинов, дългогодишен бивш вече председател на движение "Русофили", сега лидер на политическата партията "Възраждане на отечеството".

Прокуратурата разследва Николай Малинов от 2019 г., а обвинението към него е за шпионаж. Според държавното обвинение той е получавал милиони евро от компания на близък до Кремъл бизнесмен. От прокуратурата днес не коментират.

Обвиненията са за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна, посочват от прокуратурата.

В хода на разследването са проведени множество процесуално-следствени действия - разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск, изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства. Материалите по делото са над 50 тома.

Събрани са справки и документи, образувано е досъдебно производство. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

„Нямам от какво да се притеснявам. Винаги съм казвал, че са обидни и нелепи обвиненията в шпионаж – най-малкото защото нямам никакъв достъп и никога не съм имал достъп до класифицирана информация“, обясни Николай Малинов за bTV по телефона.

„Това е политическо дело и аз давам моята политическа оценка. И в този смисъл съм благодарен, че се повдига сега този въпрос, защото това си е директен пиар“, добави той.

В момента Малинов е кандидат за депутат в София и Велико Търново. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!