В първия си ден начело на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов ще се запознае с реалните данните от събираемостта на приходите. Това посочи новият стар началник на НАП единствено пред bTV. Наш екип посрещна Спецов пред агенцията преди началото на работния ден.

„От агенцията се изисква това, което винаги се е изисквало да има събираемост на приходите. Виждате, че ситуацията в този момента е изключително тежка и изключително важна. Така че ролята на НАП ще е много повече от това, което е било и преди. Идваме в средата на годината, няма регулиран бюджет, така че има много работа”, каза Румен Спецов на влизане към новото си старо работно място.

Той посочи, че няма поглед върху работата на своя предшественик – Борис Михайлов. Преди близо година Спецов определи отстраняването си като политическа причина. По същия начин гледа на разместванията и сега.

„За мен никога не е имало драма с тоя мотив. Идва едно правителство. Идва един министър на финансите. Той е в правото си да си назначи собствен екип, на който да разчита и да работи”, каза още той.

Спецов коментира също, че е имал колебания дали да влезе в кандидат-депутатските листи на „Продължаваме промяната“: „Предпочетох да остана изцяло в професионалния си план, това, което мога и разбирам най-добре. Бях провел разговори и с г-н Кирил Петков и с Асен Василев и обясних, че предпочитам да стоя една крачка настрани. Имам разбира се моите политически убеждения, възгледи, мнения, но предпочитам да си стоя в професионалната сфера, където винаги съм бил.”

Скандала и атаките от страна на ГЕРБ преди, че е притежавал фирма с дългове за 1 млн., която сега е собственост на малоимотно лице, той коментира така: „Този въпрос е отдавна изчистен и твърде преекспонира през медиите. Ако ме питате как бихме работили предвид сегашния състав на управление - нека да видим.”

Посрещнахме в последния работен ден и вече бившият шеф на НАП Борис Михайлов. Той също намира смяната на директорската позиция за нормален процес, но не е съгласен, че агенцията е събрала в последната година по-малко данъци.

„Цифрите са точно обратното. Събираемостта е много по-голяма. 84 млн. имаме събираемост към 31 май повече отколкото миналата година.”, каза Михайлов и допълни: „Може би трябваше да кажат просто, че по политически причини ме махат или по-скоро да кажат, че трябва да работят с хора, на които имат повече доверие.”

Старият директор отчита намалена контрабанда по границата и очаква новият началник да продължи тази практика.