Спецоперация на ДАНС и на ГДБОП затвори границата с Гърция при "Кулата" в двете посоки, научи bTV от свои източници.

Във връзка с акцията до момента са задържани 22 лица, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Операцията се провежда на територията на Благоевград, Кюстендил, София, Кулата, Сандански и Петрич, както и ГКПП – Кулата.

Стотици са чакащите, сред тях има и много деца. Автомобили се пропускат поетапно, но автобуси и камиони чакат вече пети час.

На мястото беше извикана и линейка заради колабирала служителка.

Шофьор на камион каза пред bTV, че редовно е давал между 20 и 50 евро на служители на "Пътни такси", за да преминава по-бързо.

По време на акцията беше издирвана жена. Според описанието тя е била с бяла риза, най-вероятно се касае за митничарка.

След като не беше открита по кабините на камионите от гръцка страна, по нея в околността бяха пуснати и следови кучета.

„Провежда се разследване срещу организирана престъпна група, занимаваща се с корупционни престъпления, с участници митнически инспектори от Югозападна Митница.

Извършени са 80 и повече претърсвания и обиски на лица, намиращите се на територията на изброените населени места и на служебните помещения на самия митнически пункт.

Операцията се ръководи от двама прокурори на място, а следствените действия се извършват от ГДБОП и ДАНС“, съобщи Румяна Арнаудова, цитирана от агенция "Фокус".

Снимка: Ирина Жерева

Говорителят на главния прокурор поясни, че повече информация ще бъде предоставена в рамките на утрешния ден, а броят на задържаните лица се очаква да нарасне.

Образували са се големи опашки.

Снимка: Ирина Жерева

От МВР препоръчват на пътуващите към Гърция да използват съседния граничен пункт „Илинден”, както и останалите ГКПП на българо-гръцката граница – „Маказа”, „Златоград”, „Ивайловград” и „Капитан Петко войвода”.

Снимка: Ирина Жерева

Пропускателният режим в двете посоки на леки и товарни автомобили на „Кулата” временно е спрян от 19:15 ч.