Специализирана операция срещу битовата престъпност се проведе в пловдивското село Трилистник. На място дори пристигнаха главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Поводът е нанесен побой и грабеж на 86-годишен мъж, от когото в нощта на събота срещу неделя, двама жители на селото са отнели 100 лв. Извършителите на престъплението са задържани, те са на 32 и на 16 г.

Снимка: bTV

Непълнолетният е бил осъждан за извършено от него блудство през 2019 г., като настоящото му деяние е извършено в рамките на определения му от съда изпитателен срок на условното осъждане.

Кметът на селото Мирчо Петров разказа пред bTV за зверското нападение над възрастния човек: „Когато отидохме при него, той беше в безпомощно състояние“.

Пребитият мъж познава нападателите си – давал им е храна. От дома на пенсионера апашите обаче не взели продукти, което навежда местните хора на мисълта, че не храната е била целта им, а пари.

Предвидените от закона наказания за престъплението в което двамата задържани ще бъдат обвинени, са съответно: лишаване от свобода за срок от 3 до 10 години – за пълнолетния извършител и лишаване от свобода за срок до 3 години – за непълнолетния.

Пред кмета на Трилистник Мирчо Петров, главният прокурор Иван Гешев посочи пред агенцията, че независимо от извънредното положение, органите на реда няма да допуснат нападенията срещу възрастни хора да останат безнаказани: „Малко проблеми при вас разбрах. Ами, дори и при карантина бандитите не спират да вършат престъпления. Когато има престъпления, ще трябва да има реакция“.

Снимка: БГНЕС

От информацията става ясно, че Иван Гешев и Ивайло Иванов са посетили и потърпевшия Христо Васков, който се възстановява. БНТ допълва, че „главният прокурор е осигурил пострадалият възрастен мъж да бъде прегледан повторно от медицински екип в дома му“.