На фона на загадката дали седем или осем са оцелелите от пламналия автобус, наш екип се срещна със спешните медици, които още на 12 минута са се отзовали на сигнала за трагедията.

Пред екипа ни те разказват, че са извозили с линейките седем пострадали, които са успели да разбият прозореца и да се спасят.

Те ни показват клип, заснет само 10 минути след сигнала за инцидента.

„Първото, което видяхме – покрай пътя имаше огън като линия. Не знаехме от какво е. После видяхме и горящия автобус. Гореше много, аз минах покрай него. Беше ме страх, бях с отворени прозорци, да не се взриви като минаваме“, коментира Павел Музийски.

Минута по-късно пристигат още 2 линейки. С една от тях пренасят едновременно четирима от спасените.

Така четири минути след пристигането, първата линейката вече пътува към Пирогов.

Последен в болницата е откаран мъжът, който успява да разбие прозореца. 

„По време на транспорта той ми ракзаза, че е седял на задната седалка на атобуса. Чул е силен удар и е започнал рейса да пламти. Той скочил и с крака, който му е пострадал е счупил стъклото и е скочил през прозореца, за да се спаси. През цялото време викаше, плачеше  и търсеше сина си. Бил на предната седалка. Звънеше му по джиесема, телефонът даваше свободно“, спомня си Лорина Николова.

Веднага след това екипите се връщат при автобуса - с надежда, че има още оцелели.

„Картината беше ужасяваща – те са се опитвали да излязат. Не знам, Господ да ни прости и на нас, и на всички тях. Ако не е било огъня, според мен е нямало да има загинали от катастрофата“, смята д-р Валери Симеонов.

По-късно, отново линейки извозват останалите, вече починали хора.