Военният пилот полк. Пейо Дончев, който катапултира, минути преди самолетът му Су-25 да се разбие край Безмер, е писал на бившия си командир полк. Димитър Данев от болничната стая.

„Добре съм, командир. В София съм, скенерът е ок… Ще се чуем при възможност, бъди здрав. И аз му написах оздравявай и лека“, разказа пред bTV Данев.

Полк. Данев, който има 33-годишен опит във военната авиация и над 2000 летателни, твърди, че в критичната ситуация колегата му е реагирал адекватно.

„Това е краен вариант да катапултираш, когато няма вече друго какво да направиш. Или може в самолета да няма нищо, но да изпаднеш в ситуация да не вярваш на приборите, или да мислиш, че идва фатален край… На мен не ми се е случвало, за щастие , но мисля, че е голям шок, това си е втори живот“, казва бившият началник на авиобаза Безмер.

Щурмовите самолети Су-25 К в авиобаза Безмер са сред най-надеждните в авиацията, смята  опитният пилот.

Версиите за инцидента са техническа неизправност, човешка грешка или непредвидени обстоятелства, които ще се търсят в хода на разследването. Полк. Данев почти изключва грешка на пилота заради безупречната му подготовка и опит. Поддържал форма със ски бягане и ски ориентиране.

В момента в авиобазата се провежда международно учение с транспортни самолети, в което пострадалия пилот планирал да се включи.