Повече от половината партии са без годишен отчет засега. Срокът да обявят приходите и разходите си изтича след два дни. Въпреки това от 127 политически формации само 52 партии са подали документите си в Сметната палата. 75 формации все още не са, отчитат от контролния орган.

Снимка: bTV

Ако една партия не подаде своите документи до 31 март, тя е заплашена от глоба, спиране на субсидията и дори заличаване. Няма да може да се яви и на следващи избори. Отчетите на партиите се проверяват и публикуват до 15 април.

Единна народна партия планира да подаде отчета си в сметната палата утре. Имат и обяснение.

“Тази година е ужасна откъм документация, имаше три парламентарни избора, президентски, а сега са и годишните финансови отчети“, заяви председателят на ЕНП Валентина Василева – Филаделфевс.

Годината наистина е сложна, защото отчетите включват четири проведени избора, отчитат и от Сметната палата. Те очакват от партиите документи за различни видове приходи.

„Приходите могат да бъдат от държавна субсидия, от дарения, от недвижими имоти, тяхна собственост и от членски внос“, заяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Снимка: bTV

Ако партиите не подадат документите си в следващите 48 часа, следват и наказания.

„Налага се имуществена санкция от 5 000 лв. до 10 000 лева. Другата възможност е да се спре държавната субсидия до следващите избори“, добави Цветков.

Има и трети вариант на наказание за най-нередовните партии. Ако една партия не подаде документите и отчетите си две години, то тогава тя е заплашена и от следваща санкция - заличаване от Софийски градски съд.

В такава ситуация и риск от изпадане от политическия живот в момента са четири партии, обявиха още от Сметната палата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!