Специализираната прокуратура повдигна обвинения на още двама ръководни служители в община Септември. В края на януари беше арестуван и обвинен в неизгодни сделки за милиони кметът Марин Рачев.

Бившият заместник-кмет на Септември Ивелина Табакова е с обвинение за умишлена безстопанственост, другото обвинено лице е главната счетоводителка на общината Иванка Сестримска. Тя е обвинена, че сключвала неизгодни сделки с кмета Марин Рачев.

На Табакова е повдигнато обвинение, че е ощетила хазната с близо 80 000 лева. Според прокуратурата тя не е положила достатъчно контрол на строителни фирми за ремонт на улици, детски площадки и библиотека в различни селища в общината.

От лятото на миналата година Табакова е напуснала общината и работи като директор в училище „Христо Ботев” и днес не бе намерена за коментар.

Главната счетоводителка Сестримска е обвинена в причиняване на вреда за 2 милиона лева. Според прокуратурата тя, в  съучастие с кмета Рачев, е сключила четири неизгодни договора за сметопочистване и ремонтни дейности, по които били платени неизвършени дейности и услуги или такива на завишени цени спрямо пазарните им стойности. Не открихме за коментар и Сестримска.

Жителите на Септември остават раздвоени.

Рачев беше арестуван в края на януари и по-късно пуснат под гаранция от 250 000 лева, която обжалва и намали до 130 000. От прокуратурата му отправиха 2 обвинения – злоупотреби с общински пари и неправомерен контрол над фирми, които са били под негово пряко ръководство и са печелили обществени поръчки. 

На двете жени са наложени парични гаранции – за бившия наместник-кмет от 20 000 лева, а за главната счетоводителка – 50 000.

Преди два месеца Апелативният специализиран съд освободи от ареста кмета на Септември Марин Рачев след серия протести в негова защита. Той излезе в отпуск и обясни, че няма да пречи на разследването. Отпускът му свършва днес.