Изпаднал в мозъчна смърт спаси няколко живота.

44-годише мъж в реанимацията на Великотърновската болница стана донор на сърце, бъбреци и черен дроб, съобщиха от пресцентъра на Многопрофилната областна болница за активно лечение (МОБАЛ) “Д-р Стефан Черкезов“.

Снимка: ВМА

След съгласие на близките, в неделя със самолет C-27J Spartan от състава на 16-ата авиационна база на Военновъздушните сили, в областната болница са пристигат екипи от Военната медицинска академия и Александровска болница, а с линейка от Букурещ - екип от румънски лекари.

На място е реализирана експлантацията на органите.

Черният дроб и двата бъбрека на мъжа са трансплантирани на български пациенти от двете столични болници. Заради липсата на подходящ реципиент у нас, сърцето е трансплантирано в Румъния с хеликоптер от летище Горна Оряховица.

Снимка: ВМА

От ВМА, където е извършена трансплантацията на черен дроб, съобщават че реципиентът се намира в добро състояние, екстубиран е, контактен и адекватен. В добро състояние са и двамата пациенти, на които са трансплантирани бъбреците. Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ организира и координира цялата донорската ситуация със съдействието на Министерството на здравеопазването.

Снимка: ВМА

Това е първа донорска ситуация в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ за 2022 година и втора, реализирана съвместно с румънски специалисти.