Полицейска блокада във врачанското село Манастирище. Въоръжен мъж застреля съсед и се барикадира в дома си. Близо 3 часа по-късно беше обезвреден.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски посети мястото на инцидента. Висшето ръководство на МВР даде информация по случая.

Извършителят и жертвата са съседи. В ранния следобед кола се движи по улицата, на която живее извършителят. Той е пред дома си, застава пред колата, в която са двама братя, и стреля няколко пъти с боен пистолет, както стана ясно от брифинга – незаконно притежаван. Тепърва ще се установява откъде е той.

След това 44-годишният извършител се барикадира в дома си, където е и майка му. В последствие тя е изведена. Пристигат командосите от Специализирания отряд за борба с тероризма и с тактическа хитрост успяват да задържат стрелеца.

Жертвата, на 33 години, умира на път за болницата.

„Шофьорът е малкият ми син, който почина. Застрелял го е в сърцето. Ние тук чухме 5 изстрела, пред вратата седим със снахата. Големият син излезе и вика – застреляха брат ми. Писахме жалби, никой не го интересува, никой не се вълнува. Ето днес, уби ми детето, като куче в колата, дете на 33 години“, каза Рени Тончева, майка на жертвата.

„От 3 дни този човек ни следеше, като минавахме покрай тях, той ни наблюдаваше, в колко часа минаваме, кой минава. Явно правеше някакъв план и днес го изпълни“, разказа Павлин Кънчев, роднина на жертвата.

Задържаният извършител е с психични отклонения, доказано е, той се е лекувал многократно, от 2007 г. е диагностициран, многократно е бил настаняван за лечения в специализирани заведения. Последното е било 2020 г., той е бил пуснат оттам. Не му е давано законно оръжие. Първоначалната беседа, която е проведена към този момент с него, той твърди, че го е закупил от преминаващ търговец, но това е негово твърдение. Ще установим това оръжие дали е откраднато, дали е противозаконно отнето, въобще какъв му е произходът, дали е извършено друго престъпление с него и се надяваме, че ще стигнем до начина, по който той го е придобил, обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

"Не бих се ангажирал да коментирам има ли пробойни в закона или няма, факт е, че това деяние за жалост е завършило със смърт и е извършено от лице, което е било въдворявано многократно за лечение, но все пак това са живи хора, те нямат осъдителна присъда, знаем, че те са в такова състояние, че не осъзнават значението и действието на своите постъпки, той е лекуван е, но не е дало резултат това лечение.

Преди време имаше опити да бъде създаден такъв регистър поне да бъдат следени тези лица, защото реално погледнато, когато полицейски служители реагират на сигнал, те не знаят дали лицето срещу тях има психични отклонения, дали въобще е регистрирано за такива неща, но това не е тема, която МВР може да я реши", допълни главният секретар на МВР. 

За самата операция той каза, че след като му е била докладвана ситуацията, е изпратил на място екипи от главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма":

„Беше пренасочен и екипът за специални тактически действия на главна дирекция „Национална полиция“. Колегите дойдоха на място, през това време колегите от Областна дирекция на МВР-Враца под ръковоството на директора старши комисар Янколов бяха отцепили района, бяха установили контакт с извършителя, и след като колегите от СОБТ бяха на място, осъществиха задържането. За наша радост няма пострадали. Лицето, което е извършител на престъплението, е добре.

Задържан е от служители на ГД "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". Бях вдигнал целия отряд под тревога. Спешният екип, който първи е бил на мястото, е извършил задържането".

Окръжният прокурор Сираков съобщи, че е образувано е досъдебно производство по чл. 116, ал.1, т. 6:

"Това е причиняване на смърт с общоопасно средство, какъвто е бойният пистолет, който е използван. Оттук нататък предстои назначаване на експертиза, която да установи лицето било ли е вменяемо или не, съответно да се прецени дали ще се прилагат принудителни медицински мерки спрямо него, но искам да изразя благодарност на колегите от СОБТ за добрата работа, която са свършили“.  

Лицето е въоръжено. За нас е особено важно да запазим живота и здравето на гражданите, но и на полицейските служители, каза министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

„По отношение на съпротивата, чрез прилагане на тактическа хитрост от страна на командосите от СОБТ, лицето не е успяло да окаже съпротива. Дали е имал намерение, само той си знае. Но въоръжен, колегите са подходили с пълно внимание, с необходимата заостреност на вниманието към ситуацията и са успели да го арестуват безпрепятствено и за него. Майката е изведена преди това“, обясни старши комисар Георги Гайков от СОБТ.