Генерална репетиция за Деня на храбростта и българската армия се проведе тази сряда. За втора поредна година военен парад за Гергьовден няма да има.

Вертолети и самолети от състава на Военновъздушните сили прелетяха над площад "Свети Александър Невски", а бойните знамена пред паметника на Незнайния воин бяха осветени като част от репетицията за утрешния празник.

"Целта е да покажем ново оборудване, как изглежда войникът в XXI век, към какви стандарти се стремим. Заради пандемичната обстановка съобразихме и тая година тържествата по случай деня на храбростта", заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Снимка: Ладислав Цветков

Репетиция на Военновъздушните сили имаше и на летище "Враждебна". Бойното знаме беше носено за първи път от вертолет „Кугър“. Досега то беше на Ми-17. След кугъра прелетяха вертолети Ми-24, „Пантер“, транспортни и щурмови самолети. Както и изтребителите МиГ-29.

Снимка: Ладислав Цветков

Лошото време сутринта не спря бойните ни самолети да се включат в последната репетиция за парада.

От летището в Граф Игнатиево излетяха 10 машини в три формации. Освен МиГ-29 и L-39 "Албатрос" се присъединиха и последно обновените Су-25.

На полигона в Црънча силите за специални операции демонстрираха способности при специално разузнаване и действия за обезвреждане.

Утре ще бъдат изпълнени още парашутни скокове от малка височина и инфилтрация по способа "Рапел", както и обезвреждане на терористи.