При спецакция на ГДБОП у нас бяха спряни три интернет сайта, нарушаващи авторските права. Служители на дирекция „Киберпрестъпност“, съвместно с колегите им от Шумен, проведоха операция по предотвратяване на незаконно използване на видеоматериали като обекти на авторското и сродни на него права посредством сайтове.

Акцията е осъществена на 27 и 28 май в координация с Европол и под ръководството на Районна прокуратура – Шумен.  В хода ѝ са установени собствениците на сайтовете, които са ги създали и поддържали с цел предлагането на техните потребители на достъп до популярни филми, сериали, телевизионни продукции чиито правоносители са български телевизионни оператори.

Достъпът до сайтовете е преустановен, поради констатирани множество нарушения на правата върху обекти на интелектуалната собственост. По време на разследването са иззети документи и дигитални доказателства, чрез които се е осъществявала незаконната дейност. Образувани са две досъдебни производства. Работата по тях продължава.

Операцията е проведена в координация с Европол в рамките на ЕMPACT - програмата за мултидисциплинарно и многоведомствено оперативно сътрудничество за борба с организираната престъпност на ниво ЕС и с приоритетна дейност борба и разрушаване на престъпни мрежи на индивидуални предприемачи, участващи в престъпления срещу интелектуална собственост.