Над пет души са арестувани при акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП срещу група, занимаваща се с лихварска дейност в Берковица.

Спецакцията се провежда в кв. „Раковица“ и село Арчар, Видинско.

Снимка: btvnovinite.bg

Служители на ГДБОП от ранните часове на четвъртък претърсват жилища и автомобили на заподозрените. Разпитват се и свидетели. От един от имотите беше иззета луксозна кола.

„Иззети са редица веществени доказателства. Даваш един лев и прибираш коли, апартаменти злато и какво ли още не. Това е стандартна ситуация в бедни махали”, коментира зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Местни жители споделят, че една от претърсваните къщи е на шестима братя, които от години работят в Германия. Те допълват, че мъжете са се прибрали вчера. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Работят и си помагат един на друг, той с труд и пот имат едно магазинче. Той е най-добрият човек тук. Добрите патят.  Денонощно пътуват за Германия. Изобщо не е вярно, че се занимават с лихварство. Това са измислици от злоба и завист”, коментира съсед на един от арестуваните.

Групата се разследва от миналата година. Следствени действия са започнали след сигнал на потърпевш. Хора споделят, че заем от 100 лв. може да нарасне до 20 хил. лв.

Очаква се утре да бъдат повдигнати обвинения срещу задържаните.