Установена е нива с марихуана, намираща се в местността "Чукурловица" в землището на панагюрското село Поибрене при мащабна специакция срещу разпространението на наркотици в Пазарджик, съобщиха от МВР.

Мястото е било избрано неслучайно, тъй като се намира в труднодостъпна местност.

В нивата са отглеждани 547 растения канабис. В близост се е извършвало и самото сушене на вече готовите растения. Иззети са 67,25 кг листа и съцветия в момент на сушене и близо 88 кг чиста зелена листна маса.

Задържани са двама жители на Петрич - на 30 и 51 години. Те са установени като стопани на нарконивата, занимавали се с отглеждането и последващата обработка на насажденията. Вчера мъжете са привлечени като обвиняеми за незаконно засяване и отглеждане на растения от рода на конопа.

Задържането им е удължено до 72 часа.

Извършено е претърсване на два имота, намиращи се в пазарджишкото село Овчеполци. В първия, обитаван и стопанисван от 26-годишен мъж, криминалистите установили обособена оранжерия за отглеждане на марихуана с 19 растения. Намерена е и изсушена листна маса.

Във втория имот органите на реда също открили засадени 36 растения. Така от двете места са иззети общо близо 67 кг зелена листна маса и 2,4 кг изсушена марихуана. За срок до 24 часа са задържани обитателят на първия имот и 36-годишен мъж от Панагюрище - заподорзян за стопанисването на втория.

Процесуалните и оперативните действия по документиране на престъпната дейност и по трите случая продължават под наблюдението на прокуратурата в Пазарджик.