Поредна спецакция срещу кмет. В общината в Червен бряг влязоха спецпрокурори, представители на Антикорупционната комисия и жандармерия.

Бяха задържани кметът на града Данаил Вълов и петима негови служители. В ранния следобед кметът беше освободен.

Разследването е за опорочаване на обществена поръчка по програма "Топъл обяд" и за облагодетелстване на фирми, за които има съмнения, че са близки до кмета и неговото семейство.

Снимка: bTV

Кметът престоя най-много престоя в полицията, на излизане заяви, че не се притеснява, понеже обществената поръчка се наблюдава и в момента от Комисията за защита на конкуренцията, водят се и съдебни дела. От прокуратурата обявиха, че в акцията няма политика, тя е следствие на водено разследване от година.

Сутринта спецслужби и жандармерия окупираха общината. Допускаха се само длъжностни лица, но не и граждани. Никой не знаеше какво и защо се случва.

Разследваната обществена поръчка е от 2017 година на стойност 229 хиляди лева. Фирмата, предложила най-ниска цена, била игнорирана и в момента обжалва.

„За опорочаване на обществена поръчка става въпрос, без да са били налице основания за прекратяването й, кметът е издал заповед, с която я е прекратил, като по този начин е облагодетелствал две фирми, свързани ли са с него, със семейството му, предстои да установим”, каза Петър Белчев, наблюдаващ прокурор.

Снимка: bTV

По сигнала, подаден от журналисти, се работи от миналата година, а схемата е позната и в други общини.

„Така че е време кметовете в конкретния случай малко да си опреснят, как да кажа да си ъпдейтнат ситуацията… Определени, как да кажа, ситуации и зависимости, които са широко разпространени в доста градове в страната вече няма да са полезни на хора, които нарушават закона, да го кажа така културно”, коментира Иван Гешев, заместник-главен прокурор.

По проекта се изхранват  500 социално слаби в Червен бряг и Койнаре. 

По обяд още петима общински служители бяха отведени за разпит, а кметът освободен:

„Приемам донякъде, че в такава година, ние, дето сме белите овце или врани, както искате го кажете, подлежим на малко по-строг контрол, ние в общината разполагаме с документ от ККИ, че няма такъв, така че не се притеснявам, отивам да си изпълнявам служебните задължения”, заяви кметътъ на Червен бряг Данаил Вълов.

Антикорупционните служби влязоха и във фирмата собственост на съпругата на кмета. 

Утре ще стане ясно дали и какви обвинения ще бъдат повдигнати.