Започва нова специализирана операция на „Пътна полиция“ заради ръст на зачестилите случаи на водачи употребили алкохол и наркотични вещества зад волана на тежкотоварни превозни средства.

„През последните дни и изминалата седмица зачестиха случаите на водачи употребили алкохол на товарни автомобили и то тежкотоварни такива, включително и чужди водачи, транзитно преминаващи през страната, което за нас е недопустимо“, каза главен инспектор Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция“.

Започват масови проверки за употреба на алкохол от водачите на товарни автомобили, като целта е да не се допуска движението на такива водачи.

„Санкциите са сериозни за водачите на моторни превозни средства знаете, че до 1,2 на 1000 употреба на алкохол се наказва с лишаване до 1 година от правоуправление и 1000лв. глоба. Над 1,2 се образува досъдебно производство, лишаване от свобода и т.н. Само за изминалата полицейска операция в рамките на 4 дни сме установили 200 случаи на водачи употребили алкохол и наркотични вещества“, допълва Близнаков.

От МВР твърдят, че си вършат работата в правилната посока, защото на фона на повечето констатирани случаи на употреба на забранени субстанции, в същото време произшествията с пияни и дрогирани водачи са намалели.