Два млн. лв дава Министерството на културата през 2019 г. за ремонт на сгради – паметници на културата.

Развалини, скрити зад ограждения – това е останало от величествената сграда на първото застрахователно дружество у нас – „България”. Уникалната постройка в центъра на Русе е строена от австрийски архитект преди 120 години. А поне от 20 години тъне в разруха.

Снимка: btvnovinite.bg


„Ако се демонтират всички каменни фризове, корнзи, декорации, но няма кой да ги изпълни, просто няма такива каменоделци, проблемът е много сериозен. Разбира се, може да се направят и от други материали, но те в никакъв случай няма да бъдат същите, т.е. ще имаме нещо като преразказ. И най-лошото е, че няма да носи аромата на Русе от това време”, коментира арх. Венцислав Илиев.

Част от сградата е на общината, друга на частни лица. „Проектите бяха съгласувани с Министерство на културата, аз издадох разрешение за строеж и в крайна сметка това разрешение се обжалва от съсобствениците и ние все още не можем да го изпълним дори като временна защита не може да се случи към сегашния момент”, заяви арх. Живка Бучуковска, главен архитект на Русе.

Снимка: btvnovinite.bg


Над 20 хиляди са сградите паметници на културата у нас. Често собствениците са разпръснати, а процедурите тромави. Министерство на културата ще забърза процедурите – въвежда вътрешна система, която да аламира при забавяне на проект за ремонтиране на сграда.

„Моята мечта, идея, желание и реално ще направя всичко възможно да се случи е, ако законовият срок е 4 месеца ние да направим така, че повече от 2 месеца да не бавим проекта”, каза Боил Банов, министър на културата.

Снимка: btvnovinite.bg


 За пари от програмата на министерството може да кандидатства всеки, стига да има вече готов проект за къщата си.