Лошото време в Хималаите продължава да спъва спасителната акция и издирването на българския алпинист Боян Петров. За сметка на това екип от алпинисти и вече издирват Петров по земя.

12 китайски алпинисти вече са в лагер 1, където не са открили Боян. Утре седем от тях ще продължат към лагер 2, а ако времето им позволи – още в рамките на деня ще потеглят към лагер 3.

В спасителната акция са мобилизирани общо около 100 души от китайска страна, като в групата има опитни алпинисти, медици и хора, които ще отговарят за логистиката.

Двама души от екипа на Боян са потеглили от България към базовия лагер под Шиша Пангма преди два дни. Те вече са на място и също ще помогнат в издирването на приятеля си.

Днес за първи път от Катманду за базовия лагер на осемхилядника Шиша Пангма трябваше да излетят два хеликоптера. За съжаление обаче, заради лошото време, машините не успяха да изпълнят мисията си. Те останаха да чакат подобрение на метеорологичните условия в базата си Ниалам, която се намира на около 20 минути полет от самия връх.

Планът на спасителите е да използва две трасета към подстъпите на върха, които да ги заведат в района, където може да бъде открит Боян Петров. (На картата в синьо и червено са отбелязани двете трасета, по които ще летят хеликоптерите – б.р.)

Хеликоптерите са специално пригодени и оборудвани да извършват полети на голяма надморска височина, на която въздухът е разреден.

Общо шест души екипаж, сред които, освен трима пилоти с опит във височинните полети, има и двама местни спасители, готови да окажат помощ на нашия алпинист, ако той бъде забелязан при обходите на трасето между върха и базовия лагер.

Хората, които трябва да изпълнят тази мисия, са смятани за едни от най-добрите в света, когато се стигне до спасяване във високата планина – с хиляди летателни часове зад гърба си и продължителни мисии в Хималаите, Съединените щати и Швейцария.

Все още не е сигурно дали и утре двата хеликоптера ще могат да помогнат, казаха за bTV от авиокомпанията. И утре прогнозата за времето не е обнадеждаваща. Прозорец с по-благоприятни условия се очаква на 13 май.