30-годишна жена от Угърчин в изключително тежко състояние беше транспортирана по спешност от Университетската болница в Плевен в СБАЛАГ „Майчин дом“.

Жената е с хронично заболяване панцитопения, свързано с намалено производство на всички кръвни клетки – еритроцити, левкоцити и тромбоцити, съответно и с невъзможност за кръвосъсирване, съобщиха от болницата.

Заболяването е диагностицирано през 2012 г. и е било причина за един спонтанен аборт и няколко поредни абразии поради кървене и влошаване на състоянието на бременната.

В момента на постъпване в „Майчин дом“ пациентката е с контракции и с начално разкритие.

„Веднага направихме консултация с хематолог. Тромбоцитите ѝ бяха с критично ниво 40 и с препоръчително поне 80. При нея кръвните клетки са с много кратък живот, дори след вливането на кръвните продукти, в рамките на 10-12 ч. организмът отново ги унищожава. А ние не можем да вливаме непрекъснато. Все пак успяхме да вдигнем тромбоцитите до някакво ниво и да ги задържим. И тъй като раждането беше вече в ход и поради седалищно предлежание (положение, при което бебето е позиционирано с главата нагоре към матката и с краката насочени към родилния канал), трябваше да бъдем максимално бързи в изваждането на бебето“, разказа д-р Любомир Джеров, извършил родоразрешаването.

Той обясни, че гестационният период - 34 г.с. и завършената кортикостероидна профиолактика за белите дробове на бебето, са благоприятствали родоразрешаването.

Новороденото е с тегло 2 кг и за него се грижат неонатолозите в Клиниката по неонатология в „Майчин дом“. Майката е в Послеродово отделение и се чувства добре.