Преди да стигне до образа на Александър Николов, Спас Василев много години „работи“ с истинското си име. Това показва разследването на журналиста от bTV Росен Цветков.

„Кариерата“ му започва през 2004 г. Тогава той завлича хора в Ница – българи и чужденци. По това време Василев учи там и, по негова информация, работи на летището. В последното не сме много сигурни, посочи Цветков.

Следва затишие за няколко години, но през 2010 г. и 2011 г. има нови жертви.

2012 г. е ключова, каза Цветков. Тогава, наред с другите измами, Василев завлича и „Юзит калърс“ с около 40 хил. лв.

Снимка: bTV

В официална позиция на фирмата се казва, че Василев се е укрил, след като ги е измамил, и че е подправил рамков договор за продажба на самолетни билети, като се е представил за служител на дружество на име „Грийндев“. От дружеството обяснили, че той не е техен служител и че е подписът на договора е подправен.

Снимка: bTV

В този период започва да се оформя и образът на Александър Николов, след като Спас разбира, че може да попадне по ударите на закона. Това е времето, в което социалните мрежи се развиват много бурно и Василев започва да използва десетки фейсбук профили.

Именно тогава започва да изпраща пари до семейството си.

Снимка: bTV

В Кочериново парите се теглят изключително активно през негови карти, за които се предполага, че са използвани от майка му и сестра му.

Снимка: bTV

Сестрата – Виктория, също е интересен образ. Според справка съдружниците на Василев са пращали пратки до нея в Благоевград, посочи Цветков.

Снимка: bTV

През същата година обаче и един от измамените от Василев прави запис на свой разговор с него, в който Василев прави нещо като самопризнание – разказва за измамите, защо никой не може да го открие.

От записа става ясно, че той е пратил 2000 – 3000 лв. на семейството си в последната година, защото били „покрили едно старо изпълнение“.

Казва, че е сам и не се прибира, за да не бъде намерен.

Подвеждането на хора със самолетни билети правел от „Година и нещо, може би. Преди това е имало един случай на подвеждане. Или два“.

Твърди, че работи в швейцарска фирма със заплата 2000 евро. Бил маркетинг консултант, правел „проучвания преди разни пътувания. Общо взето, работата дистанционно става, не с офис. Таен клиент, нещо подобно“. Казва и че ще се опита да върне парите, „ще видим какви бонуси ще ми дадат за Нова Година“.

Според Василев зад фейсбук профилите му стоят реални хора.

По думите му случилото се в Ница било „едно-единствено недоразумение“. Споменава обаче и за случай в Амстердам.

Споделя, че историята е станала неконтролируема за един месец, в последния момент. „Просто не ми платиха и така“.

Василев заявява, че не става въпрос за измама, иначе щял отдавна да се покрие с парите.

На въпрос защо го прави той отговаря: „Нещо като покер, не мога да ти го обясня“.

Криминалният психолог Росен Йорданов коментира, че това е „по-възбуждащото и по-екзалтиращото“, защото в хазарта има правила, установени от друг, докато в случая правилата ги определя Василев.

След записа не следва нищо, Василев изчезва безследно и живее по хотели с парите на измамените от него хора.

Той обаче знае тайните на всички хора, с които е общувал, което също може да е опасно, посочи Цветков.

Снимка: bTV

Вижте повече във видеото: