Совалките за втори кабинет на „Продължаваме промяната“ продължават. Засега - без резултат. Премиерът в оставка не може да се разбере с БСП. 

Денят започна с изненадваща визита на премиера в оставка Кирил Петков в Народното събрание. Той влезе в стаята на БСП, където прекара близо час. На излизане обяви, че диалогът продължава. Не и според БСП обаче, които бяха категорични - преговори няма, а те ще се върнат на масата на преговорите, само ако има кандидат за премиер, различен от Кирил Петков.

Тази хипотеза също е възможна, казаха от „Продължаваме промяната“. Всичко трябва да стане ясно до утре в 17 ч., когато номинираният за премиер трябва да вземе мандата от президента. 

Изненадващо - Кирил Петков се появи в Народното събрание в стаята на БСП преди началото на работния ден. Малко след него там влезе и вицепремиерът Корнелия Нинова. Темата отново бяха изгонените руски дипломати и позицията на БСП. 

„Единствената ми грешка беше комуникационната. За да няма грешна опорки, че еднолично взимам решения. Важното е, че диалогът продължава, цялото внимание се фокусира върху 70 дипломати, а не важните неща“, каза Кирил Петков.

Нинова обаче беше категорична - промяна в позицията на БСП няма.

„Г-н Петков ни запозна с взимането на решение за изгонване на дипломатите. Това не променя позицията ни от вчера. Ще се върнем на масата на преговори ако предложат друг премиер. Г-н Петков каза, че днес ще се съберат и ще си решат въпроса което е правилно“, отбеляза Корнелия Нинова.

От „Продължаваме промяната“ потвърдиха за bTV, че среща на ръководството им ще има. То трябва да каже може ли да се стигне до вариант, в който Петков не е премиер.

А от „Демократична България“ обявиха, че преговорите с „Продължаваме промяната“ продължават и кабинет с първия мандат е най-добър вариант.

„Подкрепа за първия мандат може да се събере. Въпросът не е за фигурата на премиера, а за формулата“, заяви Христо Иванов.

„Има такъв народ“ пък заявиха, че не са оптимисти за първия мандат, въпреки усилията на ПП.

„Това е Кирил Петков. Той е една развалена грамофонна плоча, но не му се получи вчера, не му се получи и днес“, коментира Тошко Йорданов.

Всички са категорични за едно - топката в момента е в полето на „Продължаваме промяната“.

Остава само ден до връчването на мандата утре и после още една седмица до 8 юли, за да се види ще успеят ли „Продължаваме промяната“ да съставят кабинет и какъв ще е неговият състав. Какво ще е решението ще стане ясно на Изпълнителен съвет тази вечер, като мястото е тайна, а резултатът ще бъде обявен вероятно утре в НС.