При сегашната политическа ситуация само три партии може да минат границата от 6% за изпращане на представител в Европейския парламент. Това показват данните от ново представително проучване на агенция „Сова Харис” сред 1000 души в цялата страна.

Разликата между ГЕРБ и БСП вече е минимална – 21,6% срещу 21,3%, като социолозите отбелязват, че даже при традиционно по-ниската активност на евроизбори паритетът се запазва. За ДПС биха гласували 5,8% от запитаните (движението обикновено на вот надскача прогнозните си резултати – б.р.).

Авторите на изследването виждат потенциал за влизане в ЕП и на три коалиции, които в момента са под прага. Едната може да е насочена към гласовете на дясно-либералните избиратели, които в момента са разпокъсани – „Демократична България” и Реформаторският блок даже взети заедно нямат 2% подкрепа.

Друг вариант са „Обединени патриоти”, които обаче са с тенденция към свиване на подкрепата заради конфликтите вътре в националистическото обединение. По-екзотичен е третият вариант, който също е в консервативния спектър – общо явяване на „Воля”, „Атака” и други политически сили около тях.

Над 40% от запитаните са на мнение, че възходът на националистите в Европа няма да допринесе за развитие на ЕС в правилната посока. Малцина са и тези, които смятат, че посещението на Марин льо Пен легитимира „Воля” на този политически терен.

Бойко Борисов има най-голям процент доверие като партиен лидер (34,4% срещу 54,8% недоверие), следван от Корнелия Нинова (28,2% и 61,7%) и Красимир Каракачанов (18,8% и 64%). Институциите с най-висок рейтинг са омбудсманът, църквата, президентът, армията, полицията, европейският парламент, еврокомисията и чак тогава идва правителството.

На този фон, близо 60% от анкетираните следят протестите и ги подкрепят, но са почти по равно тези, които смятат, че уличният натиск трябва да продължи и тези, според които ситуацията трябва да се нормализира и институциите трябва да си поемат ролите.