В случая с тежката катастрофа с мигранти на магистрала „Тракия”, при която загинаха десет души, става дума за канал, ръководен от чужденци, според разследването.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров. Според него каналджиите не се интересуват от статута на бежанците, които минават през страната ни, защото това се е превърнало в бизнес.

Според Цацаров доказателствата дотук показват доста по-примитивно организиран канал, отколкото този на аерогара София.

„Нека дадем малко време, за да се изясни хипотезата или да се потвърди по-скоро хипотезата, че тези лица са чужди граждани от така наречените рискови държави, които са превърнали бежанския статут в удобно прикритие за реализиране на престъпен бизнес”, заяви главният прокурор.

Сотир Цацаров каза още, че организаторите са влезли у нас като бежанци. Вече се знае откъде влизат и сега камионите с мигранти и как се движат.

„Тук става дума за такса за влизане в границата, транспорт и напускане на границата в определена посока или пък оставане тук”, каза Цацаров.

Според него през тези канали могат да минат и лица, които са заплаха както за България, така и за Европа.

Снимка: Райна Зайкова

Полицията в Пазарджик продължава да разследва тежкия инцидент.

За изясняване на самоличността на мигрантите се търси съдействие от чужди служби и посолства.

Част от оцелелите вече са разпитани. Предстои полицията да извърши автотехническа експертиза на микробуса, с който са превозвани.

Снимка: Райна Зайкова

Водеща остава версията за заспиване на водача, но се разследва също дали микробусът е бил изправен и дали няма удар с друго превозно средство, заяви за bTV Мирослав Стоянов, говорител на РДВР-Пазарджик.

Състоянието на ранените, които са в болници в Пазарджик и Пловдив, е стабилно.

Пред болничните стаи на четирима от пострадалите пази полиция. Те са с различни травми по крайниците. Контактът с тях  е труден, тъй като говорят само арабски език.

Снимка: Райна Зайкова

Вчера афганистански консул е бил в болницата и е разговарял с тези, които знаят езика, съобщи директорът на болницата в Пазарджик д-р Иван Вълчев. 

Мигрантите разказали, че през цялото време са транспортирани в затворени бусове и не са видели пътя, през който ги превеждат.

Тъй като ранените пристигат в болницата без документи и самоличността им не е установена, те се водят под номера от 1 до 6.

Снимка: Райна Зайкова

Лечението на шестимата пациенти, настанени в пазарджишката болница, ще струва поне 50 000 лева. Все още има опасност за живота на двама от ранените.

Шестима остават в болницата в Пазарджик.

Снимка: Райна Зайкова

След като се възстановят и бъдат изписани от болницата, мъжете ще бъдат отведени в дом за временно настаняване на чужденци.

Снимка: Райна Зайкова