Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Окръжен съд – Кърджали искова молба за заличаване на сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“, чрез която незаконно е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическата партия ДОСТ, съобщиха от прокуратурата.

В хода на разследване за престъпление против политическите права на гражданите, ръководено от Окръжна прокуратура  - Добрич, са събрани доказателства, че на 14.03.2017 г. сдружението е получило паричен превод от 100 000 евро. Наредител на превода е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI, без данни за субекта на преведената сума. Получените средства сдружението „Асоциация Бату платформ“ е използвало за закупуване на хранителни продукти – захар, брашно, ориз, макарони и др., разпределени в отделни пакети на обща стойност от по 30 лева.

Тези индивидуални пакети са били транспортирани до различни населени места на територията на страната – Пловдив, Гоце Делчев, Търговище, Силистра, Добрич, Бургас, Смолян, Хасково, Шумен, Павел баня, Сливен, Дулово,  Русе, Омуртаг и Ботевград.

Организацията по транспортирането, приемането и складирането на пакетите с хранителни продукти е осъществена от членове на сдружение „Асоциация Бату платформ“ с активното съдействие на членове и симпатизанти на политическата партия ДОСТ.

Пакетите са раздавани безвъзмездно на български граждани с мюсюлманско вероизповедание, за да бъдат мотивирани да гласуват за политическа партия ДОСТ на изборите за 44-то Народно събрание.

„Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12 ал.2 от Конституцията на Република България”, уточниха от прокуратурата.

От ДОСТ излязоха с позиция, в която се твърди, че партията няма нищо общо с въпросната фондация:„Политическа партия ДОСТ няма никакво отношение с фондация „Асоциация Бату платформ“, за която Прокуратурата твърди, че е финансирала незаконно предизборната кампания на ДОСТ. Единствените хранителни продукти, чието раздаване бе спряно от полицията в Кърджали по време на предизборната кампания,  са закупени със средства на ПП ДОСТ на стойност 8431,20 лева, съгласно надлежно издадена фактура № 0000000001/04.03.2017, доставчик ЛУКС 87 ЕООД – Кърджали (виж приложението)”.

Ако въпросната фондация е имала някаква дейност в България, то тази дейност няма отношение към партия ДОСТ, твърдят от партията на.

Председател в оставка на фондацията в момента е хасковският районен мюфтия Шабан Емин Ефенди, а преди това – бившият депутатът от ДОСТ Шабан Али Ахмед. Тъй като сдружението е регистрирано в Кърджали, главния прокурор  Сотир Цацаров  настоява Окръжен съд – Кърджали да постанови решение, с което да прекрати регистрираното на  сдружение „заради извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави”.