Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че е крайно против идеята „прокуратура вън от съдебната власт”. Това предложение отправи вчера председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов към президента Румен Радев.

„Не мисля, че президентската институция е мястото, където трябва да се търсят вини”, заяви Сотир Цацаров след края на срещата си с президента.

„Прокуратурата и към момента е оценявана като виновник за всички вини, ако я изведем от сегашната й форма на контрол, ако въобще я изведем от сегашното й положение, няма ли да я направим далеч по-безконтролна”, каза главният прокурор пред медиите.

„Не съм убеден, а съм сигурен, че Лозан Панов няма подкрепата на съдийското мнозинство”, добави Цацаров.

Според обвинител номер едно ако прокуратурата се отдели от съдебната власт, няма да има кой да контролира нейните действия.

Междувременно Военната прокуратурата се самосезира по случая, при който автомобилът на шефа на ВКС Лозан Панов е бил с липсващи и развити болтове на гумите.

За този инцидент самият Панов уведоми президента вчера по време на срещата. Той се е случил по време на командировка.

По закон, НСО са задължени да информират за случая прокуратурата, но те не са го направили. В 12 ч днес са започнали разпити по случая, като включително е бил разпитан и шефът на НСО Ангел Антонов.

Президентът е разпоредил проверка и на НСО.

Румен Радев и Сотир Цацаров се обединиха около мнението, че съдебната реформа трябва да започне веднага, но промените в Наказателнопроцесуаления кодекс зависят от работата на Народното събрание.

„Всички звена в съдебната власт имат своята вина за състоянието на системата и за необходимостта от реформа”, категоричен е Цацаров.

Главният прокурор заяви също, че делото за КТБ влиза в съда до 15 юли и, че не може да проумее защо се настоява да се разсекретят стенограмите.

„Делото започва до 15 юли и така или иначе какво се е говорило и какво пише в тези стенограми ще стане ясно в съдебната зала”, каза още Цацаров.

Държавният глава и обвинител номер едно не са обсъдили в подробности скандала „ЦУМ-гейт”, като Цацаров сам засегнал темата. По думите му трябва да се изработят общи действащи