Два са вариантите за временно изпълняващ кмет на "Младост" - заместник-кмета архитект Русев и досегашният ПР на общината Петър Кърджилов. Това обясни в студиото на „Тази сутрин” председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков по повод патовата ситуация в столичния район след ареста на кметицата Десислава Иванчева.

Вчера е било изпратено писмо с актуалните заместници, между които съветниците трябва да изберат един.  Според волята на сегашния изпълняваш длъжността Владимир Клисуров това ще е Петър Кърджилов.

„Общинският съвет показа, че се съобразява с желанието на мажоритарно избрания кмет”, посочи той.

Предсрочни избори е възможно да има само ако общинската избирателна комисия прекрати правомощията на Иванчева след съдебно решение, но за момента предпоставки за това няма. посочи Герджиков.

Според него с избирането на новия изпълняващ-длъжността кмет, „Младост” пак ще се управлява както досега.

„В района ситуацията никак не е добра. „Топлофикация” година чака разрешение да осъществи инвестиционната си програма и да се сменят топлопроводи. Имаме сигнали за забавяне в издаването на акт за общинска собственост за изграждане на улици - на нещо, което вече сме изкупили, проектирали и планирали. Косенето на тревните площи се бави, цари хаос”, описа той.

Категоричен е, че отговорност носи политическият екип на Иванчева – всички зам.-кметове са избирани от нея и политиците, които „я използваха да влязат през задния вход в общината и я изоставиха и се отрекоха от нея - като партия „Нормална държава.”

Герджиков посочи още, че новата инсталация за боклук в София ще има повече ползи, отколкото недостатъци, ще понижи нивото на фини прахови частици и може да доведе до понижаване на цените на парното.