Двойно поскъпване на цената за принудително преместване на автомобил в София предстои да одобри Столичният общински съвет (СОС) на утрешното си заседание.

Това се посочва в доклад с вносител общинският съветник Карлос Контрера, публикуван на сайта на СОС.

В момента цената за принудително преместване на автомобил в столицата струва 60 лева. Контрера предлага тя да стане 120 лв. с основен мотив, че тя не е актуализирана от 2012 г.

"Цената не е променяна повече от 10 години и трябва да бъде актуализирана съгласно разходите, правени във връзка с преместването на превозното средство", е записано в доклада до СОС, пише БТА.

Основният целен ефект с актуализацията на цената за принудително преместване на МПС, паркирало в нарушение на Закона за движение по пътищата, не е акумулирането на повече средства, а възпиращ ефект за нарушителите от по-високите разходи за освобождаване на автомобила, посочва вносителят. За сравнение в Белград се заплаща от 51 до 380 евро в зависимост от вида на превозното средство, в Букурещ - 105 евро, Любляна - 100 евро, Будапеща - 55 евро, Прага - 77 евро, Скопие от 40 до 56 евро.

От ЦГМ са изчислили, че стойността на разходите при принудително преместване на един автомобил е 126,54 лева. При приемането на новата цена прогнозните допълнителни разходи ще бъдат 2,1 млн. лв. повече спрямо събраните в момента при същия обем принудително преместени автомобили.