От няколко години се знае, че наистина срещу магистрати има т. нар. производства срещу неизвестен извършител. Не е невъзможно Висшия съдебен съвет (ВСС) да събере доказателства, за да се убеди дали твърденията на следовател Бойко Атанасов са верни. Това каза Соня Найденова от ВСС в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Тя припомни, че още през 2013 г. Съветът е взел решение да води регистър на наказателните производства, образувани спрямо магистрати. „Тогава стана ясно, че наистина срещу магистрати има т. нар. образувани производства срещу неизвестен извършител. Буквално мога да цитирам: „Производство срещу неизвестен извършител – прокурор в N-ски град“. За такива неща споделя и Атанасов и смятам, че трябва да установим дали наистина в следствения отдел на Софийска градска прокуратура и т. нар. Първи специализиран сектор има такива производства не само спрямо магистрати, но и спрямо политици, защото натам насочват и неговите твърдения“, каза Найденова.

Снимка: bTV

Не само магистратурата, но и цялото българско общество има нужда да знае как се упражнява власт и дали тя се упражнява със злоупотреба, добави тя.

Самият Атанасов, в своето писмено изложение, е „посочил редица документи и обстоятелства, които могат да бъдат проверени, лица, които могат да бъдат разпитани, заповеди за административно управление не само на Следствения отдел, но и на Градската прокуратура. Така че не е невъзможно ВСС да събере тези доказателства, за да се убеди дали такива неща има“, каза още тя.

Найденова разказа, че Атанасов е споделял някои от нещата, за които говори сега, още в процедурата за избор на градски прокурор в СГП през януари 2014 г. По думите му на няколко пъти в последните две години той е подавал сигнали и до инспектората, и до ръководството на прокуратурата, но не е получил задоволителни за него отговори. „Затова е предприел този начин да сподели своите твърдения – медийно“.

Трябва да работим с установяване на фактите. За някои от неговите твърдения всеки, който отвори Закона за съдебната власт, може да си даде отговор, посочи Найденова. Тя даде пример със сформирането на сектори в следствения отдел. „В Закона за съдебната власт сектори в отделите няма. От тук нататък въпрос на разясняване е откъде тръгва тази инициатива. Беше изяснено, че тази структура следва разпределението на отделите в прокуратурата, но ако там е допустимо да има отдели, в рамките на следствения отдел законът не допуска да има други раздробени единици“, посочи Найденова.

На въпрос чувстват ли се членовете ВСС отговорни за назначаването на шпицкоманди, ако такива хора съществуват и изпълняват конкретни задания, тя отговори: „Всеки член на ВСС трябва да се чувства отговорен, защото твърденията, които следователят Бойко Атанасов изнася, са изключително притеснителни и опасни, ако наистина има такива механизми на влияние върху следователите, прокурорите и съдиите“.

В рамките на вчерашното изслушване тезата, която Атанасов изложи, не съвпадна с това, което присъстващите на изслушването следователи споделиха. Те самите пожелаха да присъстват, макар че не му зададоха никакви въпроси, каза още тя.

Запитана кога да се очакват резултати от проверката, Найденова каза: „Надявам се възможно най-скоро, защото законопроектът за изменение на Закона за съдебната власт предвижда цялостна отмяна на чл. 39 а, който е нормативното основание за тази проверка“.

Вижте целия разговор във видеото.