„Прекалената регулация е нож с две остриета. Аз съм „за“ свобода на печата. До скоро твърдях и че интернет трябва да бъде такава зона. Наблюдавайки го обаче, с всички изненади, които той ни поднася, съм склонна да мисля, че вероятно се налага регулация и там“.

Това каза председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова, която беше специален гост на Антон Хекимян в епизод 12 на новинарския подкаст на bTV Media Group - Newsroom.

„Трябва да си даваме сметка какво причиняваме на аудиторията. Доверието започва да се стопява. Установяваме, че медиите в интернет са на по-малко от ръка разстояние, усеща се дъхът им. Много скоро нещата могат да се променят и да настъпи един обрат. В този океан – интернет, без учител може да се удавиш. Аз все още се колебая дали интернет трябва да остане свободен. Но в един момент дигиталните медии е възможно да ни погълнат“, на мнение е председателят на СЕМ.

„Все повече държави възприемат регулацията в интернет. Хора, които се изявяват на платформи, които имат над 500 000 последователи, са следени и регулирани. Това се възприема като подход, но друг е въпросът, че ние нямаме ресурс и възможности за това. Интернет е океан, а ние разполагаме с много малък брой експертни служители. Едва ги задържаме, защото са неадекватно платени“, каза още Соня Момчилова.

По думите ѝ се изисква промяна в Закона за радиото и телевизията, защото СЕМ работи по много стар закон.

„Много неща се промениха, пазарното време допусна възможности за това недообучени, недоосъзнали журналистическата мисия и задача - биологични продължения на микрофона ги наричам аз – да изгреят на екрана и да звучат в ефира. Няма как да не си дадат сметка по трудния начин за това, че журналистиката е много мъчна професия, която иска много сериозно себеотдаване, много жертви и много честност“, каза Соня Момчилова.

За нея журналистът трябва да остане „резервният чифт очила, уши, сетива на публиката“. Той не може да не търси причините за определени явления.

СЕМ - диагностик на медийното здраве

"СЕМ е диагностик на медийното здраве. Ако Съветът не регистрира един болестотворен симптом, какъвто според мен е страхът – защото автоцензурата е страх, самоограничаване, отказ и отстъпление от мисията – то тогава кой?", попита Соня Момчилова.

"Почти половин година наблюдавах медиите страхуват ли се, доколко ни възприемат нас като гръб, защото ние не сме просто рестриктивен орган. Борим се за това и да ни припознаете като партньор. Тогава си дадох сметка, че първата стъпка към осъзнаването на мисията е това да признаеш проблема. Да го огласиш е втората стъпка и третата е да се осмелиш. Точно това вярвам, че ще случи – след като изговорим нещата, назовем ги с имената им, дебатираме причините, позволим си да не ги замитаме под килима, да не ги заобикаляме защото не е времето и не е моментът, той никога няма да настъпи", на мнение е председателят на СЕМ.

"И аз съм била подлагана на изкушението на това да упражниш властта, да ѝ се насладиш. Това е човешката природа. И тук вече е въпрос на зрялост, на психологическа, емоционална, на личните ти битки и провали, на опит да можеш да устоиш. В момента наблюдавам това как сиренето в капана действа. То става понякога все по-голяма, все по-мазничко, а изкушението „Аз ще си гризна само малко и после никога повече няма да повторя“. Вариантът е да откажеш сиренето иначе си атакуем - част от онази игра, която не е в услуга никому", смята тя.

Соня Момчилова призова хората да гласуват. 

"Наложително и много важно е да участваме в тези избори, още повече че избор може да бъде направен този път, струва ми се. Назрял е моментът, в който трябва да се осмелим да заявяваме това, което виждаме и това, с което не сме съгласни. Това, за което сме готови да се борим", каза председателят на СЕМ.