Софиянци се оплакват, че кандидат-българи им пречат да спят. Дирекцията, в която се приемат документите за българско гражданство, се намира в идеалния център на столицата. На няколко метра са Руската църква, театъра на Армията и зала "България".

На иначе тихата централна улица има няколко кооперации. Повече от година обаче собствениците на апартаменти тук са лишени от спокоен сън. Кошмарът според тях започва всяка неделя вечер и продължава до сряда. Тогава пред дирекцията се събират десетки чужденци, които пазят ред за подаване на документи.

"Не може да спи, разберете. То е нещо невероятно. Издевателство е над нас. Вижте колко хора има. Викат, смеят се”, разказва домоуправителката Димитринка Бакалова.

„Няма как да се спи нормално, защото в летните месеци, когато човек иска да си отвори прозореца, шумът се чува много по-силно. А зимата двигателите на колите работят и пак се чува”, обясни пък съседът Борис Дженев.

Често живеещите сами чистят тротоара пред кооперацията си. Още в началото хора молят охраната да въдвори ред на "вечерните сбирки" пред дирекцията. Оттам им казват, че не могат да помогнат. Това може да направи само полицията.

Оказа се, че чакащите нямат тоалетна. Ползват тези в кафетата наблизо. Преди няколко дни живущите в кооперацията правят подписка с настояване дирекцията да се премести. Документите са подадени в деловодството на правосъдното министерство.

Оттам обясниха, че в момента се подготвя система за електронно записване на получаващите указите за българско гражданство. Така ще се регулира броя на хората, които чакат пред дирекцията. Колкото до денонощните опашки, от министерството заявиха, че те не отговарят за реда и сигурността на улицата.