Столична община и РЗИ започнаха обработката на паркове, градини и междублокови пространства срещу кърлежи.Как да се предпазим от вредителите и за какво да внимаваме?

Гъстата зелена и неокосена трева обаче е привлекателна за опасните вредители. Затова пръскането срещу кърлежи започна от големите паркове. 

„Препаратите действат за около два часа, като карантинният период е 24 часа, тъй че промените във времето няма да окажат влияние в случая“, коментираха от РЗИ предвид очакваното влошаване на времето.

Ако се налага повторно пръскане, фирмите изпълнители го извършват.

Кърлежи вече има, казаха от РЗИ. Важно е след всяко посещение на парка да преглеждаме внимателно дрехите си, както и откритите части на тялото – глезени, ръце и др. От Здравната инспекция съветват през пролетта да не сядаме на тревата, защото е опасно да не бъдем ухапани от кърлеж.

С помощта на бял чаршаф или платно пък всеки може да провери дали в двора му има кърлежи.  

„Принципът е, че кърлежът се дразни от движението на белия флаг и поради тази причина се закача на него“, съветват от РЗИ.

Затова и светлите дрехи се предпоръчват за разходка.

В следващите седмици ще се обработят над 30 хиляди декара в столицата. От общината призоваха и собственицте на частни терени да обезпаразитят тревните си площи.