В София животът е по-скъп, отколкото в столици като Будапеща, Варшава и Букурещ.

Това показва класацията на международната база данни за качество на живот Numbeo, която съпоставя цените на стоки, услуги и наеми в 510 града по света.

Според статистиката София е вторият най-скъп град сред столиците на Балканите. За 4-членно семейство разходите тук са 1999 евро, а в Рио де Жанейро - с 97 евро по-малко.

В Букурещ същото семейство се издържа с 1937 евро, а в Будапеща - с под 1870 евро.

Защо българската столица е толкова скъпа?

Според международната класация Numbeo именно цените на храната в магазините и ресторантите правят София ни един от най-скъпи градове за живеене в Централна и Източна Европа. За последните 10 г. стоки като млякото и хляба са поскъпнали с над 50 ст.

Друго основно перо са разходите за наем на жилище и покупка на имот. Според брокерите наемите в столицата са нараснали за последните 5 г. с около 250 лв.

Причината за скъпия живот в София е това, че икономиката на страната е силно централизирана и се развива основно в столицата, смятат експертите. Друга причина са туристите.

Голямо влияние върху цената на живот ще има евентуална нова COVID вълна, а повторен локдаун би стопирал цените, прогнозират икономистите.