София влезе в „червената зона“ по разпространение от COVID-19. Данните са на математика Николай Витанов, който прогнозира негативно развитие на ситуацията. 

„Виолетовото расте. В тези области човек вече трябва да е по-внимателен. От друга страна, по време на пиковите стойности на предишните две вълни тази карта беше изцяло виолетова, което показва, че обстановката може и да не е спокойна, но още не е много лоша“, уточнява математикът. 

Снимка: Николай Витанов

Относно прогнозата за 14-дневната заболеваемост Витанов коментира, че тя ще бъде „от червена по-червена“, като скоро друг цвят на картата няма да се появи. Той уточнява, че към момента базовото репродуктивно число е 1,118, като обхватът на заразата продължава да се разширява. 

Снимка: Николай Витанов

„Виждате какво става в последните дни - броят на регистрираните случаи почти не расте, а смъртността се увеличава доста. Изводът е, че може и да сте със симптоми и да не се регистрирате като болен, но математиката ще хване този процес“, уточнява експертът. 

Снимка: Николай Витанов

Витанов показа и карта на заболеваемостта по възрастови групи: „От възрастовата група до 49 години се върнаха със симптоми от почивка, тестваха се вкъщи, излязоха положителни и доста от тях не се регистрираха. Но Витанов спипа това развитие навреме, нали така. И сега виждате и вие как го спипа. Нали се сещате, че като има тези данни, Витанов може да определи и колко заразени със симптоми се крият и не се регистрират". 

Снимка: Николай Витанов

Математикът прогнозира, че в пика на четвъртата вълна ще се достигне стойността от 500 000 регистрирани случая.