Четвъртата вълна на коронавируса настъпва все по-осезателно у нас. 1/3 от областите в страната вече са в червената зона.

Общият брой на болните от COVID-19 надхвърли прага от 250 на 100 хиляди души. Изчисленията са изготвени от екипа на bTV и са базирани на официалните данни.

Днес към червената зона премина и София, а Търговище е на прага да премине към следващото ниво на риск и да се оцвети в тъмно-червено.

Снимка: bTV

През последната седмица инспектори от РЗИ са извършили над 160 проверки, а съставените актове са 8.

Най-честите нарушения са свързани с работа при пълен капацитет, а не на 50%, каквито са правилата към момента. За да работят с всички налични места, целият персонал на заведенията трябва да е ваксиниран, а клиентите, които ги посеащават, да са ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест.

Ситуацията в София и преминаването на столицата в червената зона може да доведе до скок в случаите в цялата страна, смятат математикът Николай Витанов.

„Нещата ще стават малко неприятни - София е най-големият град. В момента средно има по 270 дневно, очакваме повишение на случаите“, смята той.

Снимка: bTV

Според Витанов мерките са от съществено значение за контрола на заразата.

„Ако не се направи нищо - на 10 дни те се удвояват. Сега са над 1700, във вторник ни чака едно подскачане, аз бях казал, до 3000“, прогнозира Витанов.

Очаква се пиковите стойности през тази вълна да са около средата на септември.