Проблемът с „Уолтопия“ идва от договор, който не е спазен от тяхна страна, а що се отнася до обвиненията, че „София Тех парк“ не носи печалба, то не това е целта на парка. Това стана ясно от думите на шефа на комплекса Иван Симеонов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

През седмицата шефът на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев написа гневно отворено писмо на „София Тех парк“, в което обяснява, че докато на неговата фирма се налага глоба за независещо от нея закъснение при строежа на вече функционираща сграда, всичко останало в комплекса не работи и за това е виновен назначеният от държавата мениджмънт.

„Това писмо, като изключим язвителния тон, циничните изрази и личните нападки към хора, с които г-н Пенчев дори не се е срещал, визирам и себе си, има още един проблем – то се отнася конкретно до договорна договорка, която се развява по медиите, вместо да се реши в директен разговор, както е добрата бизнес практика“, коментира Симеонов. Той посочи, че с „Уолтопия“ има подписани три договора, като и в трите е записано, че сградата ще е готова до 31 декември 2016 г. и е потвърдена неустойката, ако това не се случи. Към настоящия момент над 500 кв. м от тази сграда все още не са въведени в експлоатация, добави той.

Снимка: Ладислав Цветков

Симеонов отхвърли обвиненията на Пенчев, че е имало спънки и промени на договорените условия и обещаното. „Разговарях с колегите за историята, тъй като съм отскоро в мениджмънта. Доколкото разбрах, те категорично не са съгласни с твърдението, че имало спънки, дори напротив – оказвано е съдействие, включително с лични контакти, по възможно най-ефективния начин, за да може тази сграда да бъде построена“, каза той.

На обвиненията на Пенчев, че са похарчени 100 млн. лв. за парка, а не е създадена никаква стойност, гостът обясни, че са вложени 83 млн. и то европейски средства, а не пари на данъкоплатеца.

Симеонов каза още, че това, което до момента е построено, е физическата инфраструктура на парка. От декември в лабораториите е назначен експертен и ръководен персонал и дори е започнала подготовка за кандидатстване по около 10 проекта.

Това не е търговска фирма – подчерта той. – София Тех парк“ е дружество, което има за цел да създава иновации, а не да продава домати на пазара“.

Снимка: Ладислав Цветков

Инвестицията в такива паркове обикновено се връща за период между 7 и 10 години. Те са инструмент на държавата за създаване на иновации и трансформиране на икономиката и нямат за цел да генерират печалба, търговските дружества създават печалба, добави Симеонов.

Той отчете още, че в инкубатора на парка вече има над 30 компании, заети са 75% от офисните площи за новостартиращи компании, във форума през изминалата година са проведени около 60 събития с обща посещаемост от над 20 хил. души, има официално заявени над 18 инвестиционни намерения.

Гостът призова, когато се прави сравнение с най-развитите държави, да се сравнява и по отношение на периода, като посочи, че „София Тех парк“ е открит официално през декември 2015 г., докато Силициевата долина е основана през 1938 г., а Кеймбридж парк е от 1970 г.

По въпроса с парите, които се харчат за заплати, той посочи, че бордът е от петима души, като заплатата на член на съвета на директорите е около 1200 лв., а на Симеонов – близо 3000 лв.

Вижте целия разговор във видеото: